Sicilien i maj

Visst är det härligt att resa till solen tidigt på säsongen och få en rivstart på sommaren. Vi for till Sicilien. Nu blev det inte mycket mer än en rivstart, för juni i Sverige har, som bekant, varit ovanligt kall och på sina håll även blöt. Vädret på Sicilien hade däremot precis blivit soligt och varmt när vi kom dit, mellan 23 och 25 grader, alldeles lagom för en frusen svensk.

Vi hade bokat rum på Hilton i Giardini Naxos, ett namn som får en att tänka på Grekland. Och mycket riktigt – staden var öns första grekiska koloni 734 f Kr. För Sicilien har erövrats många gånger under årens lopp och grekerna var först och därefter har karthager, romare, bysantiner, araber, normander och spanjorer invaderat ön innan den, med Garibaldis hjälp, blev italiensk så sent som 1860. Således finns många antika sevärdheter på Sicilien. Vår ambition var nu inte att flänga runt på en massa sevärdheter.

Från badorten Giardini Naxos kunde vi se till Taormina, en liten semesterort som ligger högt uppe på klipporna. Den grekiska teatern är uthuggen i berget och byggdes under 200-talet f Kr. Sin nuvarande form fick den av romarna.

En fantastisk utsikt blev kuliss till pjäserna som spelades och teatern är även känd för sin akustik. Man kan stå högst upp och tjuvlyssna på andra besökare nere vid scenen.

På Taorminas charmiga gator och gränder kan man strosa länge och sedan kanske vila fötterna på någon av de många uteserveringarna eller köpa en glass från en glassvagn.

Siciliens östra del domineras helt av vulkanen Etna, som är Europas största och en av världens mest aktiva vulkaner. Den högsta kratern når 3.330 meter över havet och ger hela tiden ifrån sig svavelångor. Från vår halvslumrande tillvaro i solstolarna på hotellet väcktes vi en eftermiddag av ett muller som lät som fyrverkeri. Det var berget som lät och sprutade röda gnistor, tydligen inte helt ovanligt.

På 1.910 meters höjd, så högt som bussar och bilar kunde köra, låg snön fortfarande kvar. Hugade kunde ta linbanan upp på ännu högre höjder men vi nöjde oss med de lägre kratrarna.

Crateri Silvestri var en lugn sådan även om det blåste rejält.

Lavajorden på Etnas sluttningar är väldigt bördig och här producerar jordbrukarna frukt, ost, honung och inte minst – vin. Vinet får en karakteristisk smak av den mineralrika jorden. Vi besökte baron Scammaccas vingård Murgo i Santa Venerina. Baronens unga dotter visade oss runt på gården där all produktion skedde.

 

 

Efter rundvandringen bjöds det på 4 rätters lunch och gårdens alla viner därtill.

Maten på Sicilien är väldigt god. Det var svårt att hinna äta allt jag ville prova på under den vecka vi var där.

När mörkret sänkt sig somnade vi mätta och belåtna i våra mjuka, sköna sängar på Hilton Hotel.

 

Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s