Världens godaste knäck

Världens godaste knäck gjorde jag för första gången i fjor och för andra gången idag. -När julen är slut? sa dottern. Julen är inte slut förrän nästa onsdag och bättre sent än aldrig.

Receptet läste jag i Sydsvenskan där Lisa Förare Winblad skriver. (Läs gärna hennes härliga blogg Matälskaren.) Man utgår från vanliga mikroknäck som man smaksätter med pinjenötter, rosmarin och citron. Vansinnigt gott! Ca 30 knäck.

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk pinjenötter, gärna rostade
  • smaksmör:
  • 1,5 msk smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 0,5 krm salt

Börja med smaksmöret – Krossa rosmarinet till fint pulver tillsammans med saltet i en mortel. Blanda med övriga ingredienser till smaksmöret.

Blanda grädde, sirap och socker i en mikrotålig skål på minst 1,5 l. Kör på hög effekt (ca 750W) i 6-8 minuter och gör kulprovet (jag fick köra i 10 minuter). Rör snabbt ner smaksmöret och pinjenötterna och fördela i knäckformar.

Annonser
Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s