Fredag och biff tartar

…eller råbiff. Det sägs att tatarerna, ett turkfolk som främst bor i Tatarstan, under sina långa ridfärder förvarade biffköttet under hästsadeln för att det skulle bli mört. Där kunde det ligga i veckor innan det anrättades. Huga. Nåväl, det var längesedan vi åt råbiff och nu var vi sugna och Malmborgs Caroli har så fint kött till biff tartar. Jag följde Leif Mannerströms recept med lök, kapris, en skvätt whisky, worcestershiresås, tabasco, salt och peppar. Till sist tillsatte jag lite ‘Taste no 5 Umami paste’ – den femte smaken. Enligt innehållsförteckningen ingår tomatpuré, vitlök, sardell-pasta, svarta oliver, balsamvinäger, Karl-Johan svamp, parmesan, olivolja, vinäger, socker och salt. Finns att köpa på tub hos Möllans ost. Jag vet inte om det var den som gjorde det – men det blev fantastiskt gott. Till biffen gör jag en fransk sås som ni måste prova i stället för den vanliga äggulan.  Till varje äggula blandar man 1/4 tsk Colemans senapspulver, 1/4 tsk socker, 1 tsk vanlig senap, salt, peppar, 1 droppe tabascosås och 1 tsk matolja. Såsen serveras portionsvis i en äggskalshalva eller liten skål. Det blev inget vin idag, utan en stor Guinness och en besk fick följa råbiffen ner i lilla magen.

Annonser
Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s