En mänsklig rättighet

Martin Timell sa det: -Det borde vara en mänsklig rättighet att ha golvvärme i badrummet. Och jag håller med. När man en mörk novembermorgon snabbt trippar över det kalla sovrumsgolvet är det bara så skönt att landa på det sammetslena varma klinkergolvet i badrummet. 27 grader har vi badrummet. Alldeles lagom. I resten av huset kan det vara svalt, men inte i badrummet.

Själva uppvaknandet kan också göras mer behagligt med hjälp av en wakeup-lampa eller en Bodyclock. Det är en väckarklocka som väcker dig med ljus. En simulerad soluppgång, helt enkelt. Det är suveränt. Själv ställer jag in min på en halvtimmes soluppgång, men kan ställas in på upp till två timmar från mörkt till fullt ljus. Jag vaknar efter en kvart och är då redan van vid ljuset och slipper den obehagliga upplevelsen när man tänder första lampan i fullständig mörker. Lampan är nästan ännu bättre på kvällen när man ofelbart somnar till fingerad solnedgång. Lampan sägs även hjälpa personer med SAD, dvs Seasonal Affective Disorder eller ‘Vinterdepression’. 

För att råda bot på vinterdepression kan man också gå på bio. Det gjorde jag igår. Det var Agnetha och jag, och vi är svaga, väldigt svaga för lågmälda franska filmer. Detta var en sådan – Igelkotten. Den handlar om en 54-årig kvinnlig portvakt, Mme Michel, i en småborgerlig fastighet som beskriver sig själv som ”änka, kortväxt, ful och småfet”. Hennes enda lycka är att öppna dörren till rummet längst in, där hon kan fly bort i sin värld av böcker. I fastigheten bor även Paloma, en brådmogen och livstrött 11-åring, som varje vaken stund filmar allt hon ser med sin videokamera. På sin tolfte födelsedag tänker hon begå självmord. Videofilmerna ska bli hennes domslut över sin stund på jorden. När en japansk herre i sextioårsåldern flyttar in i huset blir han en länk mellan de båda.
Väldigt bra! Filmen är baserad på Muriel Barberys succéroman Igelkottens elegans.

Det här inlägget postades i Film, Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s