Hösten borde vara här

… så Agnetha, Monika och jag hade bestämt oss för hösttema på vår matlagningsövning. Vädret var dock mer somrigt än höstlikt. Mats jobbade och kunde inte vara med, så Björn och Håkan tog med sig Sara och Emma och spelade bowling. Agneta fick skjuts av Ewelina, på permis över helgen, och vi samlades i mitt kök och tog oss an dagens uppgift.

Vår meny bestod av en lätt och elegant förrätt: svartrötter med kantareller, purjolök, broccoli och cashew-nötter på toppen. Agnetha övervakade denna rätt och blev förskräckt när hon upptäckte att hon glömt koktiden på svartrötterna. Det var ingen fara – de var fortfarande hårda och de kokte och kokte tills vi sa att nu får det vara nog och de var jättegoda trots att Agnetha var väldigt kritisk: de var för hårda och smakade ingenting.
Huvudrätten bestod av hjortytterfilé med skogsbärssås och rotfrukstårta. Här skulle vi egentligen också haft svartrötter, men det strök vi och serverade saltbakade rödbetor med gremolata-yoghurt som tillbehör. Det skulle egentligen vara renytterfilé, men det hittade jag bara fryst och ändå kostade den 500:-/kg, så det fick bli hjort i stället. Rödbetorna åkte in i ugnen direkt eftersom de skulle stå i 1-2 timmar – de stod i 3 timmar och var ändå inte mjuka. Rotfruktstårtan skulle bindas samman med ägg och mjöl och stekas på stekjärn, men den höll inte samman särskilt bra. Skogsbärssåsen innehöll vin, madeira, lingon och blåbär. Monika tog kommandot (dvs vi tvingade henne) över hjortfilén och det märktes att hon gjort det förut, och resultatet var perfekt. Till både förrätt och huvudrätt drack vi en rioja: Markues de Arienzo.
Desserten så, var en gratinerad meloncocotte med tokajizabaione. Melon, russin och citronmeliss täcktes med tokajispetsad äggkräm, gratinerades och serverades med färska jordgubbar och hackat limeskal blandat med socker. Mums! Till det drack vi upp resten av tokajivinet. Gissa om vi blev mätta.
Annonser
Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s