En kväll med franskt tema

Lördagen den 29/4 var det dags för oss tjejer att visa vad vi går för. Vi hade olika önskemål  – Agnetha hade aldrig ätit gratinerad getost men hört att skulle vara gott, så det ville hon göra. Förrätten var bestämd. Jag har aldrig vågat mig på att göra crème brulée så det ville jag ha som dessert. Monika har fina kontaktar i fiskbranschen så hon fick hitta på en delikat fiskrätt.

 
Agnetha fick uppdraget att inhandla vinet och vi utgick från Systembolagets förslag på hemsidan och fick ett gott vitt vin som passade utmärkt till getosten, ett rött till fisken och en sauternes till desserten.
 
Vi träffades klockan tre för killarna tyckte att två timmar var lite i minsta laget. Jag hade sytt förkläden till oss och de passade precis .
 
Agnetha hade, väldigt förutseende, inhandlat lite mousserande vin som hon blandade med apelsinjuice så att vi hade något att dricka under arbetets gång. Alla drack (av misstag) ur Monikas glas, stackarn, men vi blandade raskt mera.
Emma och Sara dukade och bröt servetter (tjusiga näckrosor) och följde vårt arbete med .
 
Förrätt och huvudrätt verkade inte så besvärliga så vi bestämde att vi skulle börja med desserten, som jag naturligtvis krånglat till med ett avancerat recept från ICA-kuriren, där vi inte bara skulle göra bruléen utan även ett sesamflarn format som en korg med kryddblandad frukt i.
 
Agnetha gjorde frukten, jag flarnen och Monika bruléen. Det mortlades, vägdes och hackades choklad. Frukten såg utmärkt ut, smeten till bruléen likaså men flarnsmeten var oroväckande ”rinnig”. Nåväl, in med den i ugnen så får jag väl skära till den efteråt. Åtta minuter i ugnen – ohanterlig – ytterligare fyra minuter – jag fick ihop en ”korg”, men resten ramlade bara ihop. Jag ville kasta allt men Agnetha och Monika övertalade mig att  ge det en omgång i ugnen till. Under tiden stod bruléerna i ugnen – i 45 minuter som receptet föreskrev – långt ifrån stelnade. Vi höjde ugnsvärmen och de stod ytterligare 45 minuter – nätt och jämt stelnade.   
 
Nu höjde vi ugnsvärmen ytterligare för att grädda ost- och sardellkex, men ugnen blev inte varmare – i stället sjönk värmen. Nu började vi ana att något var fel med ugnen. Samtidigt stod killarna i dörren.
Nåja, det fixade sig till slut. Kexen blev gräddade, drinken var blandad och festen kunde börja.
 
Gestosen serverades på en brödskiva med en valnöt och lite honung ovanpå. Till det lite medelhavssallad, körsbärstomater och avokado.
Till huvudrätten hackades grönsaker till ratatouillen. Ovanpå denna lades spenat och skivad kokt potatis. Till såsen kokte Monika en buljong på kräftskal. Hon flamberade härligheten med konjak och en ansenlig mängd vispgrädde förhöjde smaken ytterligare. Fisken lindades med baconskivor och stektes sakta.
 
Den vita chokladbruléen skulle strös med råsocker och brännas med gasolbrännare så att sockret karamelliserades.
 
Trots en del missöden blev maten både vacker och god  och alla blev mätta (och trötta) och vi kände oss trots allt ganska nöjda
 
Annonser
Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s